Husbyggsprocessen

Husbygge

Grovutstakning

Inlägget innehåller informationslänkar om man vill läsa mera. Det är inga reklamlänkar!

Byggprocessen går sakta sakta framåt. Alla steg måste tas i rätt ordning annars får man backa 10 steg tillbaka och börja om på nytt. Det kommer oväntade saker hela tiden som gör att allt drar ut på tiden, men än så länge har inte slutbesiktningsveckan behövts ändras så då klarar man av dessa förseningar ändå. Vecka 21, 2018, är det dags för slutbesiktning och förhoppningsvis inflytt.

Tidigare i veckan mötte vi två kvinnor från kommunens kartavdelning + vår markentreprenör på tomten för att göra en grovutstakning och höjdsättning av hus och garage. Grovutstakning menas att man sätter ut pinnar i alla husets hörn, i vårt fall blev det inte bara 4 pinnar då vi bygger ett H-hus så blev det till slut 12 pinnar som markerar ut husets placering. Garaget däremot fick 4 pinnar, en i varje hörn. Så roligt att nu exakt få se var huset ligger på tomten. Det har varit svårt att visualisera sig detta tidigare med all skog och bröte... Även om vi vet på papper, och har besökt ett visningshus, så är det svårt att tänka sig innan hur stort huset är.
Vi bygger som tidigare nämnt ett enplanshus från LB-hus , ett Optimal 161 .

Höjdsättning på huset skulle denna dag också bestämmas. Jag och Mikael har hela tiden tyckt att vår tomt är rätt så platt, men när alla träd togs ner + att se exakt var huset kommer ligga på tomten efter utstakningen, upptäckte vi att huset ligger precis i en svacka. Kanske inte ser så mycket ut för ett otränat öga som mitt, men marken kommer behöva höjas 2 meter på det högsta stället. Det blir på baksidan där senare altan kommer byggas. Nu har vanetanken lagt sig och det kommer garanterat bli bra i slutändan, men det känns lite som huset kommer byggas högt upp på ett berg. Detta medförde såklart mer markarbete och speciellt mer fylle.... hela 600 ton mer än vad vi tidigare beräknat.

Offerten för markarbetet blev på hela 380 000 kr. Denna summan inkluderar inte betongplattan eller det markarbete som ingår från LB-hus. Lite mer än vad vi tidigare trott och kalkylerat, men här går det inte att spara in pengar och strunta i att fylla några hundra ton... Markarbetet är ändå bland det viktigaste vid husbygge, gör man fel där eller "sparar" in för mycket kommer det bara sparka en i röven senare. Så det är bara att nicka, svälja och acceptera!

Trots den ökande kostnaden för markarbetena är det ändå roligt att saker och ting börjar ske. Tråkigt nog kommer vi antagligen inte vara hemma dagen då huset levereras, det är lite synd! Men förhoppningsvis har vi snälla vänner och familjemedlemmar som gärna åker dit istället och skickar oss lite bilder 😉 Själva ska vi njuta 3 månader i Spanien, om det är någon som har missat det 🌴

På bilden ses pinnen som markerar ena hörnet i det blivande vardagsrummet, fast 2 meter upp i luften (!) Utsikten är inget att klaga på i alla fall. Så himla vackert!

Nästa steg i bygget är möte på kommunhuset vecka 43, Tekniskt samråd och direkt efter det ett byggstartsmöte.

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer

Tomtarbete

Familj, Husbygge

En typisk bild på hela Familjen Andersson... Alla har fullt upp med sitt.

Direkt efter vi hämtat Freja på skolan åkte vi till tomten en stund. Där lekte tjejerna i skogen, kollade in alla insekter överallt, fikade och lekte chefer. Några ledarskapsutbildningar ska vi nog se till att de går senare i livet om de ska bli chefer då.... Att motivera och berömma sin arbetare (mig och Mikael) var inget de slösade med 😉

Vi fick lämna kvar Mikael på tomten då brist på toalett uppstod, men nu får han jobba på lite själv, gå runt och plocka pinnar/grenar/ris. En hel del blir det.

En mysig eftermiddag i värmande höstsol. Ikväll blir det spelkväll där de roligaste spelen får packas med till Spanien, en testspelkväll helt enkelt.

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer

Ingen vanlig onsdag

Nej idag var det ingen vanlig dag utan min F Ö D E L S E D A G 🌸🌸🌸 Hela 34 år! Förutom att ålderssiffran har ändrats så här dagen varit som vanligt. Vi hade möte på tomten men det berättar jag mer om i ett annat inlägg och efter vi hämtat flickorna på skola och förskola var vi på lekplatsen i flera timmar. Så roligt och mysigt, behövs inte så mycket.... lite mellis, kaffe och lekplats så är alla i familjen nöjda 😉 tankarna på att bygga en egen liten lekplats bredvid huset slog till. Många idéer och sökningar på Pinterest 🤣

Tårta skulle det bli till kvällsfika... Men hela tårtan fick åka ner i sophinken då grädden surnat och smakadenså illa. Men vilken besvikelse (för barnen då) tur vi kunde hitta lite glass och tigerkaka i frysen 🙄

Bild är lånad från Pinterest ♡

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer