Bröstrekonstruktion, vad menas med det?

BRCA1

Är bröstrekonstruktion detsamma som en bröstoperation där man förstorar, förminskar eller lyfter brösten?

Enkelt svarat så NEJ, det är inte samma sak och den största anledningen är att en bröstrekonstruktion gör man utan att några val ställts, eller valet blir inga bröst eller rekonstruerade bröst.

En bröstoperation vare sig det är för att förstora, förminska, lyfta eller något annat gör man av egen vilja.

En bröstrekonstruktion betyder att man på ett eller annat sätt bygger upp brösten på nytt. Det finns inget av ens gamla bröstvävnad kvar utan man rekonstruerar helt nya bröst. Detta kan göras genom att använda egen vävnad från annat ställe på kroppen eller att återskapa med implantat.

Den operation jag genomgick förra veckan var en rekonstruktion med implantat. I januari gjorde jag en dubbel mastektomi, där man tar bort all befintlig bröstvävnad. De lade då in något som kallas för expanderproteser vilket är implantat som man fyller successivt med koksalt. Man kan likna dem med ouppblåsta badbollar som fylls allteftersom med koksalt. De är inte bekväma, de skaver och hamnar ofta i ett konstigt läge där de ser konstigt ut. Detta är bara tillfälligt dock och dessa expanderproteser bytte jag i torsdags ut mot riktiga implantat.

Här ses bröstets anatomi för att lättare förstå hur en mastektomi och en rekonstruktion görs.

Alla bröstkörtlar tas bort. Hos mig bevarades bröstvårtan då de gjort en del forskning på det de senaste åren och inte upplever att risken är större om bröstvårtan är kvar eller inte. Dock går det inte att få bort exakt alla bröstkörtlar där så en liten risk får man ta, det är helt upp till var och en om de ska sparas eller om man även rekonstruerar dem i efterhand.

Här ovan ses de två olika operationerna. Vid steg ett läggs en expanderprotes in i samband med mastektomin. Protesen läggs under muskeln för att vidga utrymmet mellan muskel och bröstkorg. Protesen läggs mellan pectoralis major och pectoralis minor. Detta är för att få ett så naturligt utseende som möjligt.
Expanderprotesen fylls genom en platta eller knapp kanske man kan kalla det. Denna plattan söks upp med hjälp av en magnet. Påfyllningen sker med en (lång!) spruta som går genom hud, muskel och platta. Jag kunde aldrig förmå mig att kolla på sprutan och inför varje fyllning lade jag på Emlakräm som bedövade området då jag var väldigt känslig i huden och fick väldigt ont. Med Emlakrämen gick det bra och gjorde inte alls ont.

Under steg två syns hur expanderprotesen byts ut till implantat. En betydligt lättare operation än den första, men som kräver en hel del återhämtning.

Bilderna kommer från en PDF-fil som går att finna här. Jag tycker de tydligt och enkelt beskrev en rekonstruktions delar.

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer

Operationsdagen - Bröstrekonstruktion

BRCA1


Vilken skum känsla... Nu befinner jag mig på Art Clinic i Göteborg för bröstrekonstruktion. Hungrig som bara den, har inte fått äta sedan igår kväll och det enda jag tänker på är mat 😂 Bra det kanske? att lägga fokus någon annanstans än på den kommande operationen.

Nervös är jag, men ändå väldigt lugn. Här känns väldigt lugnt, lugn musik i högtalarna, superfräscht och luktar kaffe 🤤 Drömmen just nu! en god kopp kaffe och en smörgås.

Känner mig dock väldigt malplacerad i mitt svintohår (på grund av 3 dubbelduschar med Hibiscrub) orakade bara ben i en skjortklänning. Det praktiska sinnet är dock alltid före det snygga i min värld! skjortklänning på grund av lätt att ta på efteråt dö armarna inte får lyftas över axelnivå i 4 veckor (!), barbent på grund av svårigheten att ta på strumpbyxor efter operation.

Vi hörs senare!

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer

Kvällen innan operation

BRCA1

Hej på er ♡

Imorgon är det dags för min andra och förhoppningsvis sista förebyggande operation på grund av BRCA1-genmutationen jag är bärare av.

I januari gjorde jag en dubbel mastektomi (där all bröstvävnad tog bort). imorgon är det dags för bröstrekonstruktionen... dags att byta ut de icke så bekväna expanderproteserna mot riktiga implantat.

Har varit lugn och sansad inför denna operation men börjar nu bli lite nervös. Har fokuserat mycket på att jag inte kommer få äta nått på hela förmiddagen och knappt dricka något heller. 😅🙈 Kl. 12.30 ska jag befinna mig på ArtClinic i Göteborg så det blir rött många timmars väntan innan.

Var tvungen att ringa och se om det var ok att dricka kaffe på morgonen 😅 Det gick som tur var, fast utan mjölk! hellre det än inget kaffe alls!

Nä nu ska jag försöka sova en stund. God natt ♡

Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer