Hormonbehandling - Östrogen

BRCA1

Veckan startade med en måndag i sängen. Under natten åkte jag på en sjuhelsikes migrän som satt i ca 12 timmar. Detta var det värsta migränanfallet jag någonsin haft och jag trodde ärligt talat att ögat var på väg att sprängas.

Efter samtal med min gynläkare i Varberg konstaterades det att migränen säkerligen är en biverkning på östrogentabletterna jag äter. Dessa hormonsubstitut äter jag så klimakteriebesvären inte ska bli så stora samt för benskörhet. Opererar man bort äggstockarna i tidig ålder, som jag har gjort, så försvinner östrogenproduktionen i kroppen. Östrogenet påverkar bentätheten i kroppen och försvinner den tidigt så påverkas bentätheten väsentligt. Det är en stor anledning till att ta östrogentillskott fram tills den egentliga klimakterieperioden skulle startat (ca 55 års ålder).
Nu är jag inne i en testperiod för att se hur mycket östrogen min kropp behöver (för att reglerar klimakteriebesvären).
Jag har tagit tabletter i 2 ½ vecka, men med dessa har jag upplevt flera biverkningar som huvudvärk, migrän, muntorrhet och trötthet. Jag har dock inte haft några klimakteriebesvär som vallningar så mot det har de i alla fall hjälpt.

Tydligen så har man lättare att få migränanfall vid östrogenbehandling om man tidigare haft migrän.
Tidigare fick jag något migränanfall varje månad precis innan mens, men dessa försvann helt och hållet så fort jag blev gravid med Freja. Så i ca 7 år har jag inte haft ett enda migränanfall, fram tills i måndags då. Efter samtalet med läkaren beslutades det att minska östrogendosen så i stället för tabletter har jag nu fått små små plåster som ska bytas 2 ggr i veckan. Dessa plåster ger en jämnare dos av hormonet och förhoppningsvis mindre biverkningar. Hoppas att de kommer fungera bättre.


Kram Johanna?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229